Pojďme se podívat na pár druhů sladidel.

Co jsou to vlastně náhradní sladidla?
Přísady s větším chuťovým efektem než cukr, ale s menším obsahem energie. Mohou být vyrobena synteticky nebo se jedná o přírodní látky.
Příklady sladidel: aspartam, sorbitol, sacharin, cyklamát, xylitol, stévie
ASPARTAM

-je jedno z nejznámějších umělých náhradních sladidel. Je asi 200krát sladší než sacharóza
- jeho dopady na zdraví jsou předmětem sporů a spekulací
- na potravinách bývá označován jako Aspartame, APM nebo E951
- je přísadou ve více než 6 000 druzích potravinářských výrobků ,
-je teplotně nestálý, nemůže být používán na pečení
- byl původně vyvinut jako bojová neurotoxická látka
-u citlivějších osob se použití aspartamu mohou objevit silné bolesti hlavy, bolesti břicha, nevolnost, zmámenost, poruchy vidění, ztráta paměti, deprese a alergie kůže
- Aspartam neškodí zubům a je vhodný pro diabetiky
SACHARIN
- je neenergetické náhradní sladidlo, které vynalezl roku 1878 chemik Constantin Fahlberg
- Chutí je asi pětsetkrát sladší než cukr, má však nepříjemný hořký chuťový dojezd.
- Vyrábí se z uhlí jako vedlejší produkt. Synteticky se vyrábí z toluenu.
- Používá se do nealkoholických nápoujů, potravin pro diabetiky,
nírkoenergetických potravin, žvýkaček, zavařenin, majonéz, hořčic,
stolnícxh sladidel, vitaminových přípravků a některých druhů piv včetně
nealkoholického a do cukrovinek
- označení E954
- V USA byl zákán, nyní je povolen pouze v omezeném množství
- může mít karciogenní účinky
-doporučený denní limit pro sukralózu je stejný jako u sacharinu (5mg/kg)
- byla objevena náhodou při pokusech vyrobit nové druhy insekticidů (přípravků proti hmyzu)
SUKRALÓZA
- poměrně nové umělé sladidlo se vyrábí ze
skutečného cukru
- neobsahuje žádné kalorie
- může být použita také
při pečení-doporučený denní limit pro sukralózu je stejný jako u sacharinu (5mg/kg)
- byla objevena náhodou při pokusech vyrobit nové druhy insekticidů (přípravků proti hmyzu)
CYKLAMÁT
-má snad nejhorší pověst ze
všech a například ve Spojených státech nebo v Norsku je jeho použití
úplně zakázáno
-podle některých studií
může mít cyklamát karcinogenní účinky
- je povolen v EU
V lidské výživě snad neexistuje nic, co bychom mohli konzumovat v
libovolném množství bez následků a tím spíše to platí o věcech, které
nám tak chutnají – včetně milované sladké chuti. Když vidíme umělá
sladidla bez kalorií, můžeme mít tendenci si myslet, že konečně někdo
vymyslel sladkost, za kterou se neplatí – ale nejspíš tomu tak není.
Umělá sladidla nemají své doporučené denní limity pro nic za nic. Jejich
stoprocentní bezpečnost nelze zaručit, protože se jedná o uměle
vyrobené přísady a nejsou tady proto, aby vyživovaly naše tělo. Ve
skutečnosti jsou tu proto, aby ošálily naše zhýčkané smysly uvyklé na
příliš sladký život.
Zdroje: wickipedie, ulekare, sedmizdravi
Tyjo, tak to vůbec nepoužívám :) já se prostě snažím sladit míň nebo si dát třeba med, popř. ovoce, tam je dost fruktózy :) jinak volím třtinový cukr, myslím, že to stačí :)
OdpovědětVymazatwww.getmovincz.blogspot.com