úterý 25. srpna 2015

Umělá sladidla

Nálepka "SUGAR FREE" neboli "BEZ CUKRU" je dlouhodobým hitem. Kupujeme zboží s umělými sladily a myslíme si, jak děláme dobře, protože nepřijímáme ten strašně zlý BÍLÝ CUKR. Je to skutečně správně nebo je v některých případech lepší cukr?
Pojďme se podívat na pár druhů  sladidel.




Co jsou to vlastně náhradní sladidla?
 Přísady s větším chuťovým efektem než cukr, ale s menším obsahem energie. Mohou být vyrobena synteticky nebo se jedná o přírodní látky.

Příklady sladidel:  aspartam, sorbitol, sacharin, cyklamát, xylitol, stévie

ASPARTAM
 
-je jedno z nejznámějších umělých náhradních sladidel. Je asi 200krát sladší než sacharóza
- jeho dopady na zdraví jsou předmětem sporů a spekulací
- na potravinách bývá označován jako Aspartame, APM nebo E951
- je přísadou ve více než 6 000 druzích potravinářských výrobků ,
-je teplotně nestálý, nemůže být používán na pečení 
- byl  původně vyvinut jako bojová neurotoxická látka
-u citlivějších osob se použití aspartamu mohou objevit silné bolesti hlavy,  bolesti břicha, nevolnost,     zmámenost, poruchy vidění, ztráta paměti, deprese a alergie kůže
- Aspartam neškodí zubům a je vhodný pro diabetiky

 SACHARIN

 . 
-  je neenergetické náhradní sladidlo, které vynalezl roku 1878 chemik Constantin Fahlberg 
-  Chutí je asi pětsetkrát sladší než cukr, má však nepříjemný hořký chuťový dojezd.
- Vyrábí se z uhlí jako vedlejší produkt. Synteticky se vyrábí z toluenu.
- Používá se do nealkoholických nápoujů, potravin pro diabetiky, nírkoenergetických potravin, žvýkaček, zavařenin, majonéz, hořčic, stolnícxh sladidel, vitaminových přípravků a některých druhů piv včetně nealkoholického a do cukrovinek
- označení E954 
- V USA byl zákán, nyní je povolen pouze v omezeném množství
- může mít karciogenní účinky
 SUKRALÓZA

- poměrně nové umělé sladidlo se vyrábí ze skutečného cukru
- neobsahuje žádné kalorie
 - může být použita také při pečení
-doporučený denní limit pro sukralózu je stejný jako u sacharinu (5mg/kg)
- byla objevena náhodou při pokusech vyrobit nové druhy insekticidů (přípravků proti hmyzu)

CYKLAMÁT
-má snad nejhorší pověst ze všech a například ve Spojených státech nebo v Norsku je jeho použití úplně zakázáno 
-podle některých studií může mít cyklamát karcinogenní účinky  
- je povolen v EU
 
 
V lidské výživě snad neexistuje nic, co bychom mohli konzumovat v  libovolném množství bez následků a tím spíše to platí o věcech, které nám tak chutnají – včetně milované sladké chuti. Když vidíme umělá sladidla bez kalorií, můžeme mít tendenci si myslet, že konečně někdo vymyslel sladkost, za kterou se neplatí – ale nejspíš tomu tak není. Umělá sladidla nemají své doporučené denní limity pro nic za nic. Jejich stoprocentní bezpečnost nelze zaručit, protože se jedná o uměle vyrobené přísady a nejsou tady proto, aby vyživovaly naše tělo. Ve skutečnosti jsou tu proto, aby ošálily naše zhýčkané smysly uvyklé na příliš sladký život.

Zdroje: wickipedie, ulekare, sedmizdravi

1 komentář:

  1. Tyjo, tak to vůbec nepoužívám :) já se prostě snažím sladit míň nebo si dát třeba med, popř. ovoce, tam je dost fruktózy :) jinak volím třtinový cukr, myslím, že to stačí :)
    www.getmovincz.blogspot.com

    OdpovědětVymazat