čtvrtek 27. srpna 2015

Palmový olej

Kontroverzní téma dnešní doby - palmový olej. Všichni před ním varují a každý zastánce zdravého životního stylu by se mu měl vyhýbat? V čem jsou jeho pozitiva a negativa? O tom bude dnešní článek :)



Palmový olej  je rostlinný olej získaný z oplodí palem.

Proč je vlastně tak špatný?
 Palmový olej má vysoký obsah nasycených mastných kyselin - ty připívají ke vzniku aterosklerózy a vysokého cholesterolu.  Jeho hlavní složkou je kyselina palmitová a laurová.
 Další bod, proč je palmový olej špatný, je jeho dopad na životní prostředí. Dováží se z Malajsie, kde se pstuje na obrovských plantážích, které vznikají kácením deštného pralesa.

Proč je dobrý?

Snáší vysoké teploty a nepřepaluje se. Také pomalu oxiduje, takže potraviny s jeho obsahem mají vyšší trvanlivost. Je levný.

Největším problém je, že se používá ve ztužené formě.. Tady nám vznikají ty známé a děsivé trnas-tuky. Sušenky, nutella, oplatky, čokolády...tohle vše obsahuje trans-nasycené mastné kyseliny.

Všeho s mírou
Ruku na srdce. Kdo se mu úplně vyhýbá? Já si taky kolikrát dám něco s palmovým tukem. Všeho s mírou.  Musíme se dívat na celkové nutriční složení a ne na jednu ingredienci ve složení. Stejně špatný dopad může mít živočišný tuk z mléka, masa nebo sádla.
I ta nejzdravější potravina by se měla jíst v omezeném množství.

A co vy? Vyhýbáte se palmovému zabijáku? 


Žádné komentáře:

Okomentovat