
Palmový olej je rostlinný olej získaný z oplodí palem.
Proč je vlastně tak špatný?
Palmový olej má vysoký obsah nasycených mastných kyselin - ty připívají ke vzniku aterosklerózy a vysokého cholesterolu. Jeho hlavní složkou je kyselina palmitová a laurová.
Další bod, proč je palmový olej špatný, je jeho dopad na životní prostředí. Dováží se z Malajsie, kde se pstuje na obrovských plantážích, které vznikají kácením deštného pralesa.
Proč je dobrý?
Snáší vysoké teploty a nepřepaluje se. Také pomalu oxiduje, takže potraviny s jeho obsahem mají vyšší trvanlivost. Je levný.
Největším problém je, že se používá ve ztužené formě.. Tady nám vznikají ty známé a děsivé trnas-tuky. Sušenky, nutella, oplatky, čokolády...tohle vše obsahuje trans-nasycené mastné kyseliny.
Všeho s mírou
Ruku na srdce. Kdo se mu úplně vyhýbá? Já si taky kolikrát dám něco s palmovým tukem. Všeho s mírou. Musíme se dívat na celkové nutriční složení a ne na jednu ingredienci ve složení. Stejně špatný dopad může mít živočišný tuk z mléka, masa nebo sádla.
I ta nejzdravější potravina by se měla jíst v omezeném množství.
A co vy? Vyhýbáte se palmovému zabijáku?
Proč je vlastně tak špatný?
Palmový olej má vysoký obsah nasycených mastných kyselin - ty připívají ke vzniku aterosklerózy a vysokého cholesterolu. Jeho hlavní složkou je kyselina palmitová a laurová.
Další bod, proč je palmový olej špatný, je jeho dopad na životní prostředí. Dováží se z Malajsie, kde se pstuje na obrovských plantážích, které vznikají kácením deštného pralesa.
Proč je dobrý?
Snáší vysoké teploty a nepřepaluje se. Také pomalu oxiduje, takže potraviny s jeho obsahem mají vyšší trvanlivost. Je levný.
Největším problém je, že se používá ve ztužené formě.. Tady nám vznikají ty známé a děsivé trnas-tuky. Sušenky, nutella, oplatky, čokolády...tohle vše obsahuje trans-nasycené mastné kyseliny.
Všeho s mírou
Ruku na srdce. Kdo se mu úplně vyhýbá? Já si taky kolikrát dám něco s palmovým tukem. Všeho s mírou. Musíme se dívat na celkové nutriční složení a ne na jednu ingredienci ve složení. Stejně špatný dopad může mít živočišný tuk z mléka, masa nebo sádla.
I ta nejzdravější potravina by se měla jíst v omezeném množství.
A co vy? Vyhýbáte se palmovému zabijáku?
Žádné komentáře:
Okomentovat